Waarom en wanneer ontbinden?
Er kunnen verschillende aanleidingen zijn om je vzw stop te zetten.
Vrijwillige ontbinding
Het kan ten eerste een keuze zijn, waarbij de Algemene Vergadering tot ontbinding beslist, bijv.:
- wanneer je vzw door een andere vzw wordt overgenomen
- wanneer de financiering ontoereikend blijkt
- wanneer je vzw haar doel heeft bereikt of het doel niet meer mogelijk is door een wijziging van de wetgeving
- wanneer je wilt omschakelen naar een feitelijke vereniging
- ...
Ontbinding van rechtswege
In een aantal gevallen wordt je vzw van rechtswege ontbonden (lees: automatisch), bijv.:
- wanneer de einddatum van je vzw in zicht komt. Je kan een vzw immers voor bepaalde duur oprichten.
- wanneer er een ontbindende voorwaarde in de statuten staat, die nu een feit is geworden (bijv. daling van het aantal leden onder een bepaald minimum).
Dan is er dus geen beslissing tot ontbinding nodig (door de Algemene Vergadering). Voor het overige is de procedure wel hetzelfde.
Gerechtelijke ontbinding
Soms kan je vzw gerechtelijk (lees: door een rechter) worden ontbonden, dat kan enkel:
- wanneer je vzw niet in staat is haar verbintenissen na te komen: de activa zijn ontoereikend om de passiva te dekken, er is staking van betalingen, en/of geen enkele activiteit meer. In dat geval kan de vzw tegenwoordig echter ook failliet verklaard worden.
- wanneer je vzw haar vermogen of de inkomsten uit dat vermogen voor een ander doel gebruikt dan dat waarvoor zij is opgericht
- wanneer je het verbod op winstuitkering aan de oprichters, de leden, de bestuurders of enig andere persoon behalve voor het statutair belangeloos doel schendt
- wanneer je in strijd handelt met het WVV of de openbare orde, of in ernstige mate in strijd handelt met je statuten
- wanneer je de jaarrekening niet neerlegt, 7 maanden na de afsluiting van het boekjaar
- wanneer je minder dan 2 leden telt. In de praktijk krijg je echter de tijd om je ledenaantal terug boven het minimum op te trekken.
De gerechtelijke ontbinding is voor veel rechters een laatste remedie, die niet zomaar uitgesproken wordt. Het wordt gezien als een sanctie en niet iets dat zomaar wordt gedaan.
Het kan via een dagvaarding op initiatief van de leden van de vereniging, elke belanghebbende derde, of het Openbaar Ministerie.
Een belanghebbende derde is iemand die kan aantonen dat hij een belang heeft bij de gerechtelijke ontbinding, bijv. bestuurders of iemand die begunstigd zou worden wanneer de goederen van de vzw vereffend worden.
Hieronder gaat het verder alleen over de stappen voor een vrijwillige ontbinding door een besluit van de Algemene Vergadering.