Ga verder naar de inhoud

Hoe werkt het Bestuur van een vzw?

Het Bestuur of het bestuursorgaan werd vroeger Raad van Bestuur genoemd. Het is het uitvoerend orgaan van je vereniging.

Als je kiest voor een vzw, ben je verplicht om naast een Algemene Vergadering, ook een bestuursorgaan te hebben. Bij de oprichting van je vzw stel je dus ook de eerste bestuurders aan.

Je moet wettelijk verplicht minstens 3 bestuurders hebben, tenzij je vereniging minder dan 2 leden telt.
Als er slechts 2 leden zijn, volstaan 2 bestuurders, maar kan er geen doorslaggevende stem zijn.

Vroeger was het wettelijk verplicht om meer leden dan bestuurder te hebben. Die verplichting is in de nieuwe wetgeving weggevallen, maar het is nog steeds aangeraden met het oog op goed bestuur. De leden van de vereniging, die samen de Algemene Vergadering vormen, hebben immers een controlerende rol op het Bestuur.

Hoe benoem je een bestuurder?

De benoeming van bestuurders is de exclusieve bevoegdheid van de Algemene Vergadering. Je moet de aanstelling officieel bekendmaken door neerlegging bij de griffie van de Ondernemingsrechtbank.

Als je een andere organisatie als bestuurder benoemt, moet die een vaste vertegenwoordiger aanduiden die het bestuursmandaat uitoefent.

Welke bevoegdheden heeft het Bestuur?

Het Bestuur is bevoegd om alle handelingen van intern bestuur te verrichten ie nodig of nuttig zijn om het voorwerp van je vzw te verwezenlijken en die niet de exclusieve bevoegdheid zijn van de Algemene Vergadering volgens de wet of je statuten.

Kortom, het Bestuur heeft alle bevoegdheden die niet aan de Algemene Vergadering toekomen.

Hoe kunnen bestuurders de vzw vertegenwoordigen?

In principe vertegenwoordigt het Bestuur de vzw als college, maar in je statuten kan je bepalen dat één/meer bestuurders de vzw in en buiten rechte kunnen vertegenwoordigen. Dat is de zogenaamde 'handtekeningsclausule' op basis waarvan (een) bestuurder(s) de vzw op algemene wijze kan vertegenwoordigen.

Daarnaast kan een bestuurder ook een bijzondere volmacht krijgen om bepaalde rechtshandelingen te stellen.

Bestuurdersaansprakelijkheid

Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor de vervulling van je opgedragen taak en voor de fouten in het bestuur. Maak je als bestuurder in de uitoefening van je functie fouten, dan kan je daar dus persoonlijk aansprakelijk voor gesteld worden.

Misschien ook interessant voor jou

Op 1 mei 2019 trad het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) voor nieuwe vzw’s in werking. Tegen 1 januari 2024 moeten alle vzw’s hun statuten daaraan aanpassen.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 16 januari 2023

Bij het uitbreken van de coronacrisis werd er een tijdelijke regeling uitgewerkt om schriftelijke en digitale Algemene Vergaderingen mogelijk te maken. Die regeling werd eind december 2020 vervangen door een permanente regeling voor online vergaderen.

Vzw-beheer
·
Algemene vergadering
·
gewijzigd op 17 februari 2023

Hier kan je alles lezen over de belangrijkste wijzigingen voor je vzw volgens het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 20 februari 2023