Kennisbank
Run je een vzw, als coördinator, bestuurder of vrijwilliger? In deze kennisbank vind je alles wat je moet weten om dat op een professionele manier te doen.
Vraag je je af of je organisatie in orde is met verzekeringen? Bekijk ons overzicht.
Kan je niet aanwezig zijn op de bestuursvergadering maar wil je toch je stem laten uitbrengen? Dan kan je alleen een volmacht geven aan een andere bestuurder om je te vertegenwoordigen als de statuten van je vzw dat voorzien.
Wanneer je je vzw wilt stopzetten, moet je de vzw officieel ontbinden. Hoe je eraan begint en welke stappen je moet volgen, lees je hier.
Een feitelijke vereniging is een groep mensen die samenkomen en zich verenigen met een bepaald belangeloos doel, maar zonder dat deze vereniging juridisch op zich bestaat. Als je kiest voor een feitelijke vereniging als organisatievorm, heeft je vereniging geen rechtspersoonlijkheid.
Jaarlijks voor 30 juni moet je organisatie fiscale fiches 281.50 indienen bij de fiscus, met afschrift aan de betrokkenen.
Die fiche moet je opmaken – of mogelijk doet je boekhoudkantoor dat – voor vergoedingen en voordelen die je organisatie vorig kalenderjaar heeft toegekend aan ‘derden’. Voor hen zijn die vergoedingen of voordelen belastbare beroepsinkomsten.
De Algemene Vergadering is het toezichthoudend orgaan van je vzw, bestaande uit de stemgerechtigde leden. Het is het belangrijkste orgaan van je vzw, dat de missie van je vereniging bewaakt en toezicht uitoefent over het Bestuur. Wat er allemaal bij zo'n AV komt kijken, lees je hier.
Als vzw moet je in de meeste gevallen voor begin oktober een aangifte rechtspersonenbelasting indienen. De exacte datum wordt elk jaar meegedeeld. Doe je geen (tijdige) aangifte, dan word je forfaitair belast.
De rechtspersonenbelasting is een belasting op bepaalde inkomsten van je vzw: bepaalde onroerende, roerende en diverse inkomsten. Winst wordt er niet in belast.
Als vzw moet je aantal documenten en gegevens in een extern vzw-dossier openbaar maken en up-to-date houden. Dat dossier wordt bijgehouden in het zogenaamde 'rechtspersonenregister' op de griffie van de Ondernemingsrechtbank.