Ga verder naar de inhoud

Algemene Vergadering: de do's & don'ts

De Algemene Vergadering is het toezichthoudend orgaan van je vzw, bestaande uit de stemgerechtigde leden. Het is het belangrijkste orgaan van je vzw, dat de missie van je vereniging bewaakt en toezicht uitoefent over het Bestuur. Wat er allemaal bij zo'n AV komt kijken, lees je hier.

Hoe is de AV samengesteld?

De Algemene Vergadering (AV) bestaat uit de leden. In de nieuwe wetgeving worden ze gewoon 'leden' genoemd. Vroeger werd soms gesproken van de 'effectieve leden' of 'werkende leden'.

Het wettelijk minimum aantal leden is 2, maar 3 is aanbevolen. Het is niet langer verplicht om meer leden dan bestuurders te hebben, maar met het oog op goed bestuur wel gezond.

Bij de oprichting van de vzw zijn de oprichters de eerste leden, daarna kunnen nieuwe leden toetreden volgens de procedure in je statuten. In het verplichte ledenregister houd je bij wie lid is.

Naast leden, kan je optioneel ook 'toegetreden leden' hebben. Toegetreden leden zijn derden die een bepaalde band hebben met de vzw, maar geen (of toch zeker niet hetzelfde) stemrecht in de AV hebben. Ze kunnen eventueel wel uitgenodigd worden om de AV bij te wonen of inzagerecht krijgen.

Bekijk onze modelstatuten voor een voorbeeld van hoe je het lidmaatschap van leden (en toegetreden leden) in je statuten kan regelen.

Wat is de bevoegdheid van de AV?

De Algemene Vergadering heeft een aantal wettelijke exclusieve bevoegdheden. Voor deze zaken is dus altijd alleen de AV bevoegd:

  1. de wijziging van de statuten
  2. de benoeming en de afzetting van de bestuurders en het bepalen van hun eventuele bezoldiging
  3. de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun

    eventuele bezoldiging

  4. de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen, alsook, in voorkomend geval, het instellen van de verenigingsvordering tegen de bestuurders en de commissarissen
  5. de goedkeuring van de jaarrekening en van de begroting
  6. de ontbinding van de vereniging
  7. de uitsluiting van een lid
  8. de omzetting van de vzw in een ivzw, een coöperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming of in een erkende coöperatieve vennootschap sociale onderneming
  9. het doen of aanvaarden van een 'inbreng om niet' van een algemeenheid
  10. alle andere gevallen waarin de wet of de statuten dat vereisen


Je bent vrij om de AV ook nog andere exclusieve bevoegdheden toe te kennen. Alles wat je statuten of de wet niet toekennen aan de AV, is in principe de bevoegdheid van het Bestuur.

Hoe hou je een AV?

Het Bestuur moet minstens 1x per jaar de AV samenroepen, en dat binnen de 6 maanden na afsluiting van het boekjaar. De AV moet immers de boekhouding en de jaarrekening goedkeuren.

Bijv.: als je boekjaar eindigt op 31 december, moet je vóór eind juni een AV houden.

Je moet de uitnodiging minstens 15 dagen vóór de AV naar alle leden, (toegetreden leden), bestuurders en commissarissen versturen. De uitnodiging bevat datum, uur, plaats en een ontwerp van agenda. Punten buiten de agenda kunnen niet behandeld worden tijdens de AV.

Als je een statutenwijziging wilt voorleggen, moet je de voorgestelde wijzigingen nauwkeurig aangegeven in de oproeping. Voeg je ontwerpstatuten dus bij de oproeping.

Hoe maak je het verslag?

Je houdt verslag bij van de AV. Gebruik ons modeldocument.

Wie kan het ondertekenen? De perso(o)n(en) die bevoegd zijn om de vzw te vertegenwoordigen en de bestuurders die erom verzoeken. Wie je vzw rechtsgeldig kan vertegenwoordigen vind je in je statuten. Voor veel vzw's zal de voorzitter ondertekenen.

Opgelet: bij de neerlegging van een bestuurswissel vereist de griffie van Gent meer handtekeningen. Lees er alles over op onze pagina beslissingen neerleggen bij de griffie.

Aanwezigheidsvereisten en bijzondere beslissingsmeerderheden?

Gewone Algemene Vergadering

Tijdens een ‘gewone Algemene Vergadering’ licht het bestuursorgaan de financiële toestand en de uitvoering van de begroting toe. Na de goedkeuring van de jaarrekening, beslist de Algemene Vergadering over de kwijting van de bestuurders en de eventuele commissaris.

Deze gewone AV kan in principe vergaderen ongeacht het aantal aanwezigen, tenzij je statuten een aanwezigheidsquorum bepalen.

Buitengewone Algemene Vergadering

Voor bepaalde beslissingen wordt een ‘buitengewone Algemene Vergadering’ samengeroepen en gelden er wettelijke regels over hoeveel leden aanwezig moeten zijn en met welke meerderheid er gestemd moet worden. Denk bijv. aan statutenwijzigingen.

Om te kunnen beslissen over een statutenwijziging moeten:
- ten minste 2/3e van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn;
- daarvan moet 2/3e akkoord zijn.

Indien geen 2/3e van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is op de AV, is een tweede bijeenroeping nodig, minstens 15 dagen later. Deze AV kan op geldige wijze beslissen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. Nog steeds is een bijzondere meerderheid van 2/3e stemmen vereist.

Misschien ook interessant voor jou

Op 1 mei 2019 trad het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) voor nieuwe vzw’s in werking. Tegen 1 januari 2024 moeten alle vzw’s hun statuten daaraan aanpassen.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 16 januari 2023

Bij het uitbreken van de coronacrisis werd er een tijdelijke regeling uitgewerkt om schriftelijke en digitale Algemene Vergaderingen mogelijk te maken. Die regeling werd eind december 2020 vervangen door een permanente regeling voor online vergaderen.

Vzw-beheer
·
Algemene vergadering
·
gewijzigd op 17 februari 2023

Hier kan je alles lezen over de belangrijkste wijzigingen voor je vzw volgens het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 20 februari 2023