Ga verder naar de inhoud

Alles wat je moet weten over de fiscale fiche 281.50

Jaarlijks voor 30 juni moet je organisatie fiscale fiches 281.50 indienen bij de fiscus, met afschrift aan de betrokkenen.
Die fiche moet je opmaken – of mogelijk doet je boekhoudkantoor dat – voor vergoedingen en voordelen die je organisatie vorig kalenderjaar heeft toegekend aan ‘derden’. Voor hen zijn die vergoedingen of voordelen belastbare beroepsinkomsten.

Wanneer moet je de fiche opmaken?

Die ‘derden’ kunnen zowel natuurlijke personen zijn als rechtspersonen, en het kan om diverse soorten vergoedingen gaan voor opdrachten of diensten: erelonen, commissies, voordelen alle aard, vergoeding van kosten die voor rekening van de dienstverlener zijn, enz.

In de socioculturele sector gaat het meestal om betalingen aan lesgevers, begeleiders, kunstenaars, creatieve en vrije beroepers, enz.
De fiches moeten per (rechts)persoon het totaalbedrag van het vorige kalenderjaar vermelden.

Wanneer moet je geen fiche opmaken?

In volgende gevallen moet je geen fiche opmaken:

  • voor vergoedingen, betaald aan een dienstverlener die onderworpen is aan de boekhoudwetgeving én btw-conforme facturen moet opmaken. Dus: kreeg je geen btw-conforme factuur of twijfel je of aan beide voorwaarden voldaan is, maak dan een fiche 281.50 op.
  • als de vergoedingen voor de dienstverlener in totaal op jaarbasis niet meer dan 250 euro bedragen
  • voor wettelijke kostenvergoedingen aan vrijwilligers, vergoedingen aan kunstenaars volgens de kleinevergoedingsregeling en vergoedingen aan sportbeoefenaars en sporttrainers die belast worden via de fiche 281.30

Misschien ook interessant voor jou

In België is het voor particulieren mogelijk om een belastingvermindering (fiscaal voordeel) te krijgen voor giften aan bepaalde organisaties (‘erkende instellingen’).

Fiscaliteit
·
gewijzigd op 23 maart 2023

Als vzw moet je in de meeste gevallen voor begin oktober een aangifte rechtspersonenbelasting indienen. De exacte datum wordt elk jaar meegedeeld. Doe je geen (tijdige) aangifte, dan word je forfaitair belast.

De rechtspersonenbelasting is een belasting op bepaalde inkomsten van je vzw: bepaalde onroerende, roerende en diverse inkomsten. Winst wordt er niet in belast.

Fiscaliteit
·
gewijzigd op 29 maart 2023

Als je organisatie op regelmatige en zelfstandige basis economische activiteiten verricht, ben je btw-plichtig. Btw staat voor ‘belasting op de toegevoegde waarde’. De belasting is gekoppeld aan de levering van een product of een dienst, dus niet aan de belastingplichtige.

Fiscaliteit
·
gewijzigd op 4 april 2023