Kennisbank
Run je een vzw, als coördinator, bestuurder of vrijwilliger? In deze kennisbank vind je alles wat je moet weten om dat op een professionele manier te doen.
In België is het voor particulieren mogelijk om een belastingvermindering (fiscaal voordeel) te krijgen voor giften aan bepaalde organisaties (‘erkende instellingen’).
Wie is er verantwoordelijk in je vzw wanneer er iets fout loopt? In principe is de vzw als rechtspersoon aansprakelijk, maar hoe zit het met bestuurdersaansprakelijkheid? Dat lees je hier.
Als vzw moet je een boekhouding bijhouden en jaarlijks de jaarrekening neerleggen. Hoe je je de boekhouding moet voeren en je jaarrekening opmaken en neerleggen, is afhankelijk van de grootte van je vzw.
Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) wijzigde de opsplitsing onder vzw's volgens hun grootte.
Als vzw moet je jaarlijks je jaarrekening laten goedkeuren en neerleggen. Hoe je dat precies aanpakt en waar je allemaal rekening mee moet houden? Dat lees je hier.
Sinds de invoering van het Wetboek Vennootschappen en Verenigingen (WVV) kan je geen extra agendapunt meer toevoegen op je Algemene Vergadering zelf. Volgens de oude wetgeving kon dat wel nog.
Vzw is de afkorting voor een 'vereniging zonder winstoogmerk'. Het is een van de vormen waarmee je je organisatie juridisch vorm kan geven. Het doel van een vzw is altijd belangeloos.
In de socioculturele sector is het niet zo gebruikelijk dat bestuurders een vergoeding ontvangen voor hun mandaat, maar het kan wel.
Dat kan, als de rechtspersoon-bestuurder een natuurlijke persoon als 'vaste vertegenwoordiger' aanduidt.