Ga verder naar de inhoud

Wat als een van je bestuurders ontslag neemt?

Een bestuurder kan zijn mandaat eenzijdig beëindigen, nog voor het mandaat afloopt. Het ontslag is geldig zodra de bestuurder dat meedeelt aan het Bestuur. Aanvaarding van het ontslag door het Bestuur of de Algemene Vergadering is dus niet vereist.

Vanaf wanneer geldt het ontslag?

Het ontslag is geldig zodra de bestuurder dat meedeelt aan je Bestuur. Je kan als Bestuur de bestuurder in kwestie echter wel vragen een ‘uitlooptermijn’ aan te houden, tot de Algemene Vergadering in vervanging heeft voorzien. Als die termijn redelijk is, moet de bestuurder die geven.

De beëindiging van het mandaat moet neergelegd worden op de griffie en gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad, via de griffie. Er is daarvoor wettelijk geen termijn bepaald. Maar zolang het niet gebeurd is, is het ontslag van de bestuurder niet tegenstelbaar aan derden, wat vooral voor (de aansprakelijkheid van) de bestuurder van belang kan zijn.
Alleen de Algemene vergadering is bevoegd om de bestuursmandaatbeëindiging formeel te acteren en de neerlegging en publicatie ervan te laten doen. Ook de eventuele aanstelling van een nieuwe bestuurder is de exclusieve bevoegdheid van de Algemene Vergadering.

Hoe moet je een bestuurswissel neerleggen?

Het meest efficiënt en minst kostelijke is om de mandaatsbeëindiging op de volgende gewone Algemene Vergadering te agenderen, en dan de neerlegging en publicatie te doen (samen met eventuele andere bekendmakingen).
Als die bijeenkomst nog veraf is en de bestuurder een onmiddellijke neerlegging en publicatie eist, kan dat echter alleen door een buitengewone Algemene Vergadering te organiseren.

Liever een filmpje? Bekijk ons handig VZWebinar.

Opgepast: voor het neerleggen van een bestuurderswissel in Oost- en West-Vlaanderen gelden er extra administratieve verplichtingen. Updates vind je hier.

Hoe kan je een nieuwe bestuurder in de plaats benoemen?

Je kan ofwel via de Algemene Vergadering een volledig nieuwe bestuurder benoemen, ofwel met het Bestuur het opengevallen mandaat invullen via de techniek van de coöptatie.

Bij coöptatie van een bestuurder, voorziet het Bestuur in vervanging van een bestuurder die ontslag neemt voor het einde van zijn mandaat. Als een bestuurdersfunctie vroegtijdig openvalt, hebben de overige bestuurders namelijk het recht om een nieuwe bestuurder aan te duiden die het mandaat van zijn voorganger volbrengt. De aanstelling van de gecoöpteerde bestuurder zal wel nog bevestigd moeten worden bij de eerstvolgende Algemene Vergadering. Als de Algemene Vergadering de gecoöpteerde bestuurder weigert, dan eindigt zijn mandaat na afloop van de Algemene Vergadering zonder dat dit afbreuk doet aan de regelmatigheid van de samenstelling van het Bestuur op dat ogenblik.

De coöptatie wordt door het WVV standaard voorzien, maar kan in de statuten uitgesloten worden.

Misschien ook interessant voor jou

Op 1 mei 2019 trad het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) voor nieuwe vzw’s in werking. Tegen 1 januari 2024 moeten alle vzw’s hun statuten daaraan aanpassen.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 16 januari 2023

Bij het uitbreken van de coronacrisis werd er een tijdelijke regeling uitgewerkt om schriftelijke en digitale Algemene Vergaderingen mogelijk te maken. Die regeling werd eind december 2020 vervangen door een permanente regeling voor online vergaderen.

Vzw-beheer
·
Algemene vergadering
·
gewijzigd op 17 februari 2023

Hier kan je alles lezen over de belangrijkste wijzigingen voor je vzw volgens het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 20 februari 2023