Ga verder naar de inhoud
We zijn tijdelijk minder bereikbaar

Bedankt voor je bezoek aan onze website.

Jammer genoeg kunnen we je tijdelijk niet te woord staan via e-mail of de telefoon. Dit omwille van onze personeelsbezetting. Je vindt op deze site intussen wel heel wat informatie om up-to-date te blijven met het zakelijk beheer van je vzw.

Dankjewel voor je begrip.

Kleine vzw's kunnen nog steeds hun jaarrekening gratis neerleggen

De Raad van State heeft een aantal artikelen uit het KB van 29/04/2019, waarin werd aangegeven dat alle vzw’s hun jaarrekeningen (betalend) zouden moeten neerleggen bij de Nationale Bank, nietig verklaard.

Het Koninklijk Besluit van 29 april 2019 moest uitvoering geven aan het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV). In een aantal artikelen uit dat KB (artikel 3:186 en volgende) werd bepaald dat alle vzw’s hun jaarrekeningen zouden moeten neerleggen bij de Nationale Bank van België (NBB). Dat zou betekenen dat ook kleine vzw’s, die voorheen gratis hun jaarrekeningen konden neerleggen bij de griffie van de Ondernemingsrechtbank, nu zouden moeten betalen.

Unisoc, de werkgeverskoepel van Belgische socialprofitondernemingen, diende in 2019 een nietigverklaring tegen die artikelen bij de Raad van State in. Het Koninklijk Besluit ging tegen de wet in. Een eerder wetsontwerp uit februari 2019, dat het WVV zou wijzigen en de bepalingen in het KB legaal zou maken, werd namelijk nooit gestemd. Wettelijk was het dus nog steeds zo dat enkel grote vzw’s hun jaarrekeningen tegen betaling moeten neerleggen bij de NBB en dat kleine vzw’s de optie hebben om ze kosteloos neer te leggen bij de griffie.

Unisoc haalde eindelijk de slag thuis en de betwiste artikelen werden nietig verklaard. Kleine vzw’s kunnen dus ook in de toekomst hun jaarrekening neerleggen bij de griffie van de Ondernemingsrechtbank en blijven gespaard van de (betalende) neerlegging bij de Nationale Bank.

Meer nieuws van Scwitch

Omwille van redenen die te maken hebben met onze personeelsbezetting zal je dit najaar uitzonderlijk niet bij Scwitch terecht kunnen voor juridische ondersteuning op maat. Dat zal pas ten vroegste weer kunnen vanaf eind januari 2024.

25 juli 2023

Scwitch heeft vanaf april 2023 een verfrissende nieuwe look van zijn website.
Dankzij onze samenwerking met Statik:

* kan je nu terecht in onze vernieuwde kennisbank.
* kan je nog makkelijker terecht bij ons aanbod aan samenaankopen.
* vind je onze andere handige tools die je ondersteunen in allerhande vzw zaken!

27 maart 2023