Ga verder naar de inhoud

Kleine vzw's kunnen nog steeds hun jaarrekening gratis neerleggen

De Raad van State heeft een aantal artikelen uit het KB van 29/04/2019, waarin werd aangegeven dat alle vzw’s hun jaarrekeningen (betalend) zouden moeten neerleggen bij de Nationale Bank, nietig verklaard.

Het Koninklijk Besluit van 29 april 2019 moest uitvoering geven aan het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV). In een aantal artikelen uit dat KB (artikel 3:186 en volgende) werd bepaald dat alle vzw’s hun jaarrekeningen zouden moeten neerleggen bij de Nationale Bank van België (NBB). Dat zou betekenen dat ook kleine vzw’s, die voorheen gratis hun jaarrekeningen konden neerleggen bij de griffie van de Ondernemingsrechtbank, nu zouden moeten betalen.

Unisoc, de werkgeverskoepel van Belgische socialprofitondernemingen, diende in 2019 een nietigverklaring tegen die artikelen bij de Raad van State in. Het Koninklijk Besluit ging tegen de wet in. Een eerder wetsontwerp uit februari 2019, dat het WVV zou wijzigen en de bepalingen in het KB legaal zou maken, werd namelijk nooit gestemd. Wettelijk was het dus nog steeds zo dat enkel grote vzw’s hun jaarrekeningen tegen betaling moeten neerleggen bij de NBB en dat kleine vzw’s de optie hebben om ze kosteloos neer te leggen bij de griffie.

Unisoc haalde eindelijk de slag thuis en de betwiste artikelen werden nietig verklaard. Kleine vzw’s kunnen dus ook in de toekomst hun jaarrekening neerleggen bij de griffie van de Ondernemingsrechtbank en blijven gespaard van de (betalende) neerlegging bij de Nationale Bank.

Meer nieuws van Scwitch

Er is een hervorming doorgevoerd waardoor de patrimoniumtaks vanaf 2024 op een andere manier wordt berekend.

De “taks tot vergoeding der successierechten” of “patrimoniumtaks” is een jaarlijkse taks, specifiek voor vzw's en (private) stichtingen. De taks kan je beschouwen als een vermogensbelasting voor vzw's en stichtingen. Het gaat - in de nieuwe regeling - om een taks op het vermogen zodra dat meer dan €50.000 bedraagt (in de oude regeling was dat €25.000, nvdr). De aangifte moet uiterlijk eind maart binnen zijn en kan voortaan elektronisch gebeuren.



12 februari 2024

Omwille van redenen die te maken hebben met onze personeelsbezetting kan je momenteel niet meer bij Scwitch terecht voor juridische ondersteuning op maat.

25 juli 2023