Ga verder naar de inhoud

Kennisbank

Run je een vzw, als coördinator, bestuurder of vrijwilliger? In deze kennisbank vind je alles wat je moet weten om dat op een professionele manier te doen.

Zoeken

Gevonden items in onze kennisbank (40)

Filteren:

Onderwerpen

Sorteren:

Relevantie

A total of 40 items found. Showing 40 items on page 5 of 5.

Volgens de nieuwe wetgeving kan een niet-bestuurder zoals een coördinator, de vzw waarvoor hij/zij werkt, niet meer op algemene wijze vertegenwoordigen. Hoe kan een niet-bestuurder rechtsgeldig in naam van de vzw handelen of beslissingen ondertekenen? Dat lees je hier.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 31 juli 2023

Nee. Eens je vzw is opgericht, raden we aan om zo weinig mogelijk namen van personen in je statuten op te nemen. Zo moet je bij wijzigingen je statuten ook niet meteen aanpassen.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 3 augustus 2023

Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) maakt een onderscheid tussen de gewone leden en optionele 'toegetreden leden' van je vzw. Wie daarmee bedoeld worden, lees je hier.

Vzw-beheer
·
Algemene vergadering
·
gewijzigd op 7 augustus 2023

Hiermee bedoelt men de volledige versie van je statuten, van het eerste artikel tot en met het laatste. Vroeger moest je enkel je gewijzigde artikels neerleggen bij de griffie en betaalde je ook per pagina. Tegenwoordig moet je telkens de volledige tekst indienen en betaal je een vast tarief voor wijzigingen.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 7 augustus 2023

Denk je eraan om te stoppen met je vzw maar wil je je project verder te zetten als feitelijke vereniging? Dan lees je hier welke stappen je moet ondernemen.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 8 augustus 2023

Het intern reglement (vroeger 'huishoudelijk reglement' genoemd) is een document dat sommige artikelen van de statuten van je vereniging aanvult en omschrijft. Het is niet verplicht om een intern reglement te hebben. Op zich is het eerder iets voor grotere organisaties.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 8 augustus 2023

Twijfel je om een feitelijke vereniging, een vzw, een stichting, of een coöperatieve vennootschap op te richten?

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 24 augustus 2023

Soms wil je als bestuur van een vzw aan iemand een bepaalde bestuursbevoegdheid delegeren om snel te kunnen schakelen in naam en voor rekening van de vzw. Dat kan je doen door die persoon een bijzondere en beperkte volmacht te geven.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 25 augustus 2023