Ga verder naar de inhoud

Een bestemd fonds sociaal passief aanleggen?

Je bent als organisatie niet verplicht om een sociaal passief te hebben. Je bent wel verplicht om je personeel – net als de overige schuldeisers – te allen tijde te kunnen uitbetalen, en dus de vzw te besturen als een goede huisvader.
Als je organisatie een sociaal passief heeft, dan vind je dat onder de bestemde fondsen (rekening 13 op de balans) en niet bij de voorzieningen (rekening 16 op de balans).

Waarom zou je een sociaal passief aanleggen?

Net zoals elk ander bestemd fonds is dit een beleidsintentie. Het drukt uit dat je vzw ervoor kiest om een deel van de overgedragen winsten te bestemmen voor het sociaal passief. Het Bestuur kan het voorstellen als onderdeel van de jaarrekening, die dan finaal wordt goedgekeurd door de Algemene Vergadering. Het sociaal passief wordt meestal gebruikt bij grote personeelswissels en/of een grote krimp van je organisatie met als gevolg een afvloeiing van een deel van het personeel. Als er dan lonen, verbrekingsvergoedingen, … uitbetaald moeten worden, kan je bestemd fonds aanwenden om dat te financieren.

Elk bestemd fonds heeft waarderingsregels met minstens het doel, de manier van vullen en aanwending en het bedrag dat nagestreefd wordt. Het is zeker geen verplichting om een sociaal fonds aan te leggen met als richtbedrag de som van alle lonen en alle opzegvergoedingen in kader van een algeheel stopzetten van je vzw. Dat zou voor de meeste vzw’s een gigantisch bedrag vormen en als je vzw effectief de ganse werking stopt – en dus de facto de ontbinding regelt – moet je alle schulden betalen met alle middelen die er zijn. Bovendien komt het Fonds voor Sluiting van Ondernemingen tussen als een organisatie, die haar hoofdactiviteiten stopt, de opzegvergoedingen van haar werknemers niet (volledig) kan betalen.

Een bestemd fonds is niet gelijk aan geld op de bank hebben

De balans van je vzw bestaat uit het actief waar alle middelen waar de organisatie over beschikt verzameld staan, tegenover het passief dat uitdrukt hoe de middelen gefinancierd werden. Het sociaal passief als bestemd fonds is een onderdeel van het passief, maar is geen uitdrukking van hoeveel op de bank staat. De bank staat op het actief aan de andere kant van de balans. Maar het is niet zo omdat je vzw winst maakt, of een groot eigen vermogen heeft of bestemde fondsen heeft, dat dat resulteert in een grote bankrekening. Het kan evengoed in materiaal zitten, of in vorderingen, …

Een organisatie kan ook vastgoed in bezit hebben en dat aanwenden als ‘sociaal passief’. Als je vzw stopt of heel sterk krimpt, kan je het vastgoed te gelde maken en daarmee de openstaande schulden om het personeel uit te betalen vereffenen.

Deze tekst werd geschreven door Dylan Peere.

Misschien ook interessant voor jou

Op 1 mei 2019 trad het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) voor nieuwe vzw’s in werking. Tegen 1 januari 2024 moeten alle vzw’s hun statuten daaraan aanpassen.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 16 januari 2023

Bij het uitbreken van de coronacrisis werd er een tijdelijke regeling uitgewerkt om schriftelijke en digitale Algemene Vergaderingen mogelijk te maken. Die regeling werd eind december 2020 vervangen door een permanente regeling voor online vergaderen.

Vzw-beheer
·
Algemene vergadering
·
gewijzigd op 17 februari 2023

Hier kan je alles lezen over de belangrijkste wijzigingen voor je vzw volgens het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 20 februari 2023