Ga verder naar de inhoud
We zijn tijdelijk minder bereikbaar

Bedankt voor je bezoek aan onze website.

Jammer genoeg kunnen we je tijdelijk niet te woord staan via e-mail of de telefoon. Dit omwille van onze personeelsbezetting. Je vindt op deze site intussen wel heel wat informatie om up-to-date te blijven met het zakelijk beheer van je vzw.

Dankjewel voor je begrip.

Alles wat je moet weten over de fiscale fiche 281.50

Jaarlijks voor 30 juni moet je organisatie fiscale fiches 281.50 indienen bij de fiscus, met afschrift aan de betrokkenen.
Die fiche moet je opmaken – of mogelijk doet je boekhoudkantoor dat – voor vergoedingen en voordelen die je organisatie vorig kalenderjaar heeft toegekend aan ‘derden’. Voor hen zijn die vergoedingen of voordelen belastbare beroepsinkomsten.

Wanneer moet je de fiche opmaken?

Die ‘derden’ kunnen zowel natuurlijke personen zijn als rechtspersonen, en het kan om diverse soorten vergoedingen gaan voor opdrachten of diensten: erelonen, commissies, voordelen alle aard, vergoeding van kosten die voor rekening van de dienstverlener zijn, enz.

In de socioculturele sector gaat het meestal om betalingen aan lesgevers, begeleiders, kunstenaars, creatieve en vrije beroepers, enz.
De fiches moeten per (rechts)persoon het totaalbedrag van het vorige kalenderjaar vermelden.

Wanneer moet je geen fiche opmaken?

In volgende gevallen moet je geen fiche opmaken:

  • voor vergoedingen, betaald aan een dienstverlener die onderworpen is aan de boekhoudwetgeving én btw-conforme facturen moet opmaken. Dus: kreeg je geen btw-conforme factuur of twijfel je of aan beide voorwaarden voldaan is, maak dan een fiche 281.50 op.
  • als de vergoedingen voor de dienstverlener in totaal op jaarbasis niet meer dan 250 euro bedragen
  • voor wettelijke kostenvergoedingen aan vrijwilligers, vergoedingen aan kunstenaars volgens de kleinevergoedingsregeling en vergoedingen aan sportbeoefenaars en sporttrainers die belast worden via de fiche 281.30

Misschien ook interessant voor jou

Beheer je een vzw als coördinator, bestuurder of vrijwilliger? Markeer 31 maart dan in het rood in je agenda. Dat is de deadline waarop je jaarlijks de aangifte voor de patrimoniumtaks moet indienen, ook als je geen patrimonium hebt of de taks niet hoeft te betalen.

Vzw-beheer
·
Fiscaliteit
·
gewijzigd op 1 maart 2023

In België is het voor particulieren mogelijk om een belastingvermindering (fiscaal voordeel) te krijgen voor giften aan bepaalde organisaties (‘erkende instellingen’).

Fiscaliteit
·
gewijzigd op 23 maart 2023

Als vzw moet je in de meeste gevallen voor begin oktober een aangifte rechtspersonenbelasting indienen. De exacte datum wordt elk jaar meegedeeld. Doe je geen (tijdige) aangifte, dan word je forfaitair belast.

De rechtspersonenbelasting is een belasting op bepaalde inkomsten van je vzw: bepaalde onroerende, roerende en diverse inkomsten. Winst wordt er niet in belast.

Fiscaliteit
·
gewijzigd op 29 maart 2023