Artikel 23.
De vennootschap wordt bestuurd door een Raad van Bestuur die samengesteld is uit minstens vijf en hoogstens zeven bestuurders, benoemd door de Algemene Vergadering.
Na de eerste bestuursmandaatperiode kunnen ook steraandeelhouders, vernoemd in punt 2 van artikel 8, tot bestuurder benoemd worden, mits onderschrijving van vijftig (50) aandelen.
Minimum vier mandaten blijven voorbehouden voor de oprichters.
Bestuurders worden benoemd voor een periode van vier jaar. De mandaten verstrijken telkens op de dag van de Algemene Vergadering die gehouden wordt in het jaar waarin het mandaat afloopt. Uittredende bestuurders zijn herkiesbaar.
Ingeval een bestuurder voor het einde van het mandaat ontslag neemt of ontslagen wordt, kan op de eerstvolgende Algemene Vergadering een nieuwe bestuurder benoemd worden. De nieuwe bestuurder doet in dat geval het mandaat uit van de bestuurder die hij opvolgt.
De eerste bestuursmandaatperiode verstrijkt, in afwijking van de derde alinea, op de gewone Algemene Vergadering van 2019.
Artikel 24.
Voor elke rechtspersoon die tot bestuurder benoemd wordt, wordt een vaste vertegenwoordiger, natuurlijke persoon, aangeduid die belast wordt met de uitvoering van de opdracht in naam en voor rekening van de rechtspersoon.
Artikel 25.
De Algemene Vergadering kan een bestuurder op elk ogenblik zonder vooropzeg ontslaan. Het ontslag moet gemotiveerd worden.
Wanneer een vennoot tot bestuurder is benoemd, zal hij onmiddellijk zijn hoedanigheid van bestuurder verliezen wanneer hij ophoudt deel uit te maken van de vennootschap.
Artikel 26.
Het mandaat van de bestuurders is onbezoldigd, behoudens andersluidende beslissing van de algemene vergadering.
Er kunnen hen wel, mits voorlegging van de nodige verantwoordingstukken, kostenvergoedingen gegeven worden.
Artikel 27.
De Raad van Bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter. In geval van afwezigheid of verhindering van de voorzitter wordt hij voorgezeten door de oudste bestuurder.
De Raad van Bestuur vergadert zo frequent als nodig in het belang van de vennootschap en minstens vier maal per jaar. Hij moet ook worden samengeroepen wanneer minstens twee bestuurders daarom verzoeken.
Artikel 28.
De Raad van Bestuur komt bijeen na oproeping door de voorzitter of als die verhinderd is, de afgevaardigd bestuurder, op de plaats opgegeven in het oproepingsbericht. Behoudens in dringende gevallen, te verantwoorden in de verslagen van de vergadering, gebeuren de oproepingen per e-mail of elk ander gelijksoortig middel, met opgave van de agenda, ten minste één week voor de vergadering.
Een bestuurder mag per mail of elk ander gelijkaardig middel aan een andere bestuurder opdracht geven hem op de vergadering te vertegenwoordigen. De volmachten moeten uiterlijk bij het begin van de vergadering aan de voorzitter meegedeeld worden. Elke bestuurder kan slechts één andere bestuurder vertegenwoordigen.
De Raad kan enkel beraadslagen als een meerderheid van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is. Over dringende punten kan de Raad ook elektronisch beraadslagen, mits alle bestuurders daarmee akkoord gaan.
Artikel 29.
De beslissingen worden genomen bij consensus. Als geen consensus bereikt wordt, wordt er beslist met een gewone meerderheid van stemmen. Onthoudingen worden niet meegeteld.
Stemming gebeurt door handopsteking, tenzij een bestuurder een geheime stemming vraagt.
Behoudens eenparig akkoord van de aanwezige bestuurders om anders te stemmen, zijn stemmingen in verband met persoonsgebonden materies geheim.
Bij staking van stemmen wordt het agendapunt uitgesteld naar de volgende vergadering van de Raad. Als er dan terug staking van stemmen is, is de stem van de voorzitter doorslaggevend.
Bij elektronische beraadslaging conform artikel 28, laatste alinea, kan een beslissing alleen unaniem genomen worden.
Op uitnodiging van de Raad van Bestuur kunnen derden deelnemen aan de vergadering. Zij beschikken niet over stemrecht.
Van de beraadslagingen en de stemmingen van de Raad van Bestuur wordt verslag gemaakt. Dit verslag wordt ondertekend door de voorzitter en de verslaggever.
Artikel 30.
Een bestuurder die in een bepaalde beslissing of materie een direct of indirect belang heeft, is verplicht de andere bestuurders daarvan op de hoogte te brengen en mag niet deelnemen aan de beraadslaging en aan de beslissing.
De informatie in verband met het belangenconflict en de onthouding van het bestuurslid voor deze beslissing worden opgenomen in het verslag van de vergadering.
Artikel 31.
De Raad van Bestuur bezit de meest uitgebreide bevoegdheden om alles te doen wat nodig of nuttig is om het doel van de vennootschap te verwezenlijken. Alles wat niet expliciet door de wet of de statuten wordt voorbehouden aan de Algemene Vergadering, behoort tot zijn bevoegdheid.
De bestuurders brengen ieder jaar een bijzonder verslag uit over de wijze waarop de vennootschap toezicht heeft uitgeoefend op haar sociaal oogmerk. Dat verslag moet inzonderheid aangeven dat de uitgaven inzake investeringen, inzake de werkingskosten en bezoldigingen bestemd zijn om de verwezenlijking van het sociaal oogmerk van de vennootschap te bevorderen.
Artikel 32.
De Raad van Bestuur mag aan één of meer van zijn leden of aan derden bepaalde bevoegdheden overdragen, geheel of gedeeltelijk, en bijzondere volmachten verlenen.
Hij mag onder meer het dagelijks bestuur van de vennootschap toevertrouwen aan een afgevaardigd bestuurder. Ook dat mandaat wordt onbezoldigd uitgeoefend.
Artikel 33.
Onafgezien van de algemene vertegenwoordigingsmacht van de raad van bestuur als college, wordt de vennootschap ten aanzien van derden rechtsgeldig verbonden, in en buiten rechte, door twee bestuurders die samen optreden.
Binnen de perken van het dagelijks bestuur wordt de vennootschap tegenover derden en in rechte rechtsgeldig verbonden door de handtekening van de afgevaardigd bestuurder.
Binnen de perken van de bijzondere delegaties wordt de vennootschap tegenover derden en in rechte rechtsgeldig verbonden door de handtekening van de bijzondere lasthebber.