Ga verder naar de inhoud

Scwitch laat vzw's groeien in zakelijk beheer

Socioculturele organisaties zijn de maïzena van onze samenleving. Het zijn bevlogen vzw's die strijden voor schoonheid. Buren verenigen. Mensen in armoede versterken. Kinderen & jongeren laten groeien.

Scwitch helpt hen met alles wat komt kijken bij het zakelijk beheer van hun vzw. Zodat zij zich volledig kunnen focussen op hun maatschappelijke rol.

Een coöperatie van, voor en door de socioculturele sector

"Hoe kunnen we ervoor zorgen dat al die vzw's met hun schone missies en gemotiveerde vrijwilligers nog meer impact maken?"

Dat was de vraag waar Sociare en De Federatie (toen nog FOV) zich in 2016 gezamenlijk het hoofd over braken. Het antwoord kwam er in de vorm van Scwitch. Een coöperatie in het hart van de socioculturele sector, waar vzw's elkaar helpen om zakelijk sterker te worden en professioneel te groeien.

Als je een vzw runt, dan komt er veel op je af... Onze missie is dan ook glashelder: we willen vzw's versterken in alles wat er komt kijken bij het zakelijk beheer van hun organisatie.

Hoe doen we dat?

Vzw's ondersteunen, dat doen we op 3 manieren:

What's in it for me?

  • Je betaalt minder voor bepaalde dingen. Daardoor kan je de zuurverdiende centjes van je vzw besteden aan wat écht telt: je doelgroep verder helpen.
  • Je bespaart tijd, want je hoeft niet alles zelf uit te zoeken.
  • Je hebt minder zakelijke kopzorgen, waardoor je opnieuw blij wordt van je (vrijwilligers)werk voor je vzw

Expertise delen en versterken

Als organisatie zijn we maar één schakel in de keten naar een sterker middenveld. Maar wel een straffe. Door onze dienstverlening bouwden we door de jaren heen een enorme expertise op. En die delen we genereus met al onze partners. Zo streven we samen naar een vzw-vriendelijk overheidsbeleid, dat socioculturele organisaties helpt om hun maatschappelijke ambities te realiseren.

En wat met de winst?

De winst die we genereren stroomt 100% terug naar de socioculturele sector. We geloven erin dat dat de manier is waarop we zelf nog meer impact kunnen maken. Dat wil zeggen dat Scwitch geen financiële winst of dividend uitkeert. Op geen enkele manier, op geen enkel moment. Niet aan de oprichters, niet aan de aandeelhouders.

Leer ons kennen
Ontmoet onze bestuursleden
Ontdek onze sterkhouders
Wel, dit! (& nog veel meer)
Bekijk de huidige versie
Duik in onze archieven