Auteursrechtelijke bescherming
Ook al zijn foto's in overvloed te vinden, downloaden of kopiëren op het internet, ze blijven beschermd door het auteursrecht. Het auteursrecht beschermt immers “werken van letterkunde en kunst”. Bescherming wordt verleend indien aan volgende voorwaarden is voldaan:
- het werk is uitgedrukt in een concrete vorm: het werk moet een concrete vorm hebben, met de zintuigen waarneembaar zijn. Welke vorm dat is, is van ondergeschikt belang. Of een foto met een professionele camera of een smartphone getrokken werd, doet bijvoorbeeld niet ter zake.
- het werk is origineel: een werk wordt, in de zin van het auteursrecht, als origineel beschouwd indien het getuigt van de “persoonlijkheid van de auteur”. Zodra een fotograaf bijvoorbeeld bepaalde keuzes heeft gemaakt met betrekking tot de lichtinval, de posities, het perspectief, enz. wordt een foto als origineel beschouwd.
- artistieke merites van het werk spelen geen rol: het is dus niet vereist dat de foto van de hand is van een beroepsfotograaf of op een bepaalde manier ‘kunstzinnig’ is. Zelfs eerder banale of functionele foto’s, zoals packshots of profielfoto’s op Facebook, komen in aanmerking voor bescherming.
In de praktijk komt bovenstaande erop neer dat de grote meerderheid van de foto’s kunnen beschermd zijn door het auteursrecht.
De bescherming ontstaat automatisch. De fotograaf hoeft dus geen registratieformaliteiten of bijv. depot te volbrengen. Ook het plaatsen van een copyright-teken (©) bij de foto is geen beschermingsvoorwaarde.
Het auteursrecht geldt tot 70 jaar na het overlijden van de auteur. Na deze termijn vallen de door het auteursrecht beschermde werken in het publiek domein en kunnen ze worden gebruikt zonder toestemming van de houders van het auteursrecht.