Ga verder naar de inhoud

Kennisbank

Run je een vzw, als coördinator, bestuurder of vrijwilliger? In deze kennisbank vind je alles wat je moet weten om dat op een professionele manier te doen.

Zoeken

Gevonden items in onze kennisbank (50)

Filteren:

Onderwerpen

Sorteren:

Relevantie

A total of 50 items found. Showing 50 items on page 1 of 7.

Op 1 mei 2019 trad het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) voor nieuwe vzw’s in werking. Tegen 1 januari 2024 moeten alle vzw’s hun statuten daaraan aanpassen.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 16 januari 2023

Bij het uitbreken van de coronacrisis werd er een tijdelijke regeling uitgewerkt om schriftelijke en digitale Algemene Vergaderingen mogelijk te maken. Die regeling werd eind december 2020 vervangen door een permanente regeling voor online vergaderen.

Vzw-beheer
·
Algemene vergadering
·
gewijzigd op 17 februari 2023

Hier kan je alles lezen over de belangrijkste wijzigingen voor je vzw volgens het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 20 februari 2023

De vertegenwoordiging van je vzw ten opzichte van buitenstaanders (derden), noemt men de externe vertegenwoordiging. In principe vertegenwoordigt het Bestuur je vzw als college ten opzichte van derden. Er zijn echter drie mogelijkheden om dat principe in praktijk te milderen.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 20 februari 2023

Als vzw ben je verplicht om jaarlijks het UBO-register aan te vullen. In dat register vul je een aantal gegevens in van de 'uiteindelijk begunstigden' van je organisatie, zoals bestuurders.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 20 februari 2023

Wil je een vzw oprichten maar weet je niet waar te beginnen? Volg ons stappenplan en richt je vzw op!

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 1 maart 2023

Als organisatie ben je verplicht om een verzekering af te sluiten voor je vrijwilligers.
Schakel je slechts sporadisch vrijwilligers in bij je activiteiten, dan kan je de gratis vrijwilligersverzekering van de Vlaamse overheid gebruiken. Alleen voor organisaties in Vlaanderen en Nederlandstalige organisaties in Brussel.

Verzekeringen
·
gewijzigd op 23 maart 2023

Ben je niet zeker of je organisatie zich moet houden aan de regels over overheidsopdrachten? Lees het hier.

Overheidsopdrachten
·
gewijzigd op 4 april 2023