Ga verder naar de inhoud
We zijn tijdelijk minder bereikbaar

Bedankt voor je bezoek aan onze website.

Jammer genoeg kunnen we je tijdelijk niet te woord staan via e-mail of de telefoon. Dit omwille van onze personeelsbezetting. Je vindt op deze site intussen wel heel wat informatie om up-to-date te blijven met het zakelijk beheer van je vzw.

Dankjewel voor je begrip.

Kennisbank

Run je een vzw, als coördinator, bestuurder of vrijwilliger? In deze kennisbank vind je alles wat je moet weten om dat op een professionele manier te doen.

Zoeken

Gevonden items in onze kennisbank (41)

Filteren:

Onderwerpen

Sorteren:

Relevantie

A total of 41 items found. Showing 41 items on page 3 of 6.

Een feitelijke vereniging is een groep mensen die samenkomen en zich verenigen met een bepaald belangeloos doel, maar zonder dat deze vereniging juridisch op zich bestaat. Als je kiest voor een feitelijke vereniging als organisatievorm, heeft je vereniging geen rechtspersoonlijkheid.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 29 maart 2023

De Algemene Vergadering is het toezichthoudend orgaan van je vzw, bestaande uit de stemgerechtigde leden. Het is het belangrijkste orgaan van je vzw, dat de missie van je vereniging bewaakt en toezicht uitoefent over het Bestuur. Wat er allemaal bij zo'n AV komt kijken, lees je hier.

Vzw-beheer
·
Algemene vergadering
·
gewijzigd op 29 maart 2023

Als vzw moet je aantal documenten en gegevens in een extern vzw-dossier openbaar maken en up-to-date houden. Dat dossier wordt bijgehouden in het zogenaamde 'rechtspersonenregister' op de griffie van de Ondernemingsrechtbank.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 29 maart 2023

Op de maatschappelijke zetel van je vzw moet je een intern vzw-dossier bijhouden met een aantal documenten en gegevens van je vzw. Wat je daarin moet zetten, lees je hier.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 29 maart 2023

Een internationale vzw (ivwz) is een vereniging met zetel in België, toegankelijk voor iedereen, die een belangeloos doel van internationaal nut nastreeft en waarvan de rechtspersoonlijkheid door de Koning erkend wordt.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 29 maart 2023

Het Bestuur of het bestuursorgaan werd vroeger Raad van Bestuur genoemd. Het is het uitvoerend orgaan van je vereniging.

Vzw-beheer
·
Bestuur
·
gewijzigd op 30 maart 2023

Voor bepaalde beslissingen van de Algemene Vergadering gelden wettelijke regels over hoeveel leden aanwezig of vertegenwoordigd moeten zijn (aanwezigheidsquorum) en met welke meerderheid er gestemd moet worden.

Vzw-beheer
·
Algemene vergadering
·
gewijzigd op 30 maart 2023

Hier vind je alle stappen die je moet nemen om de naam van je vzw te veranderen.

Vzw-beheer
·
gewijzigd op 4 april 2023