Kennisbank
Run je een vzw, als coördinator, bestuurder of vrijwilliger? In deze kennisbank vind je alles wat je moet weten om dat op een professionele manier te doen.
Als vzw moet je jaarlijks je jaarrekening laten goedkeuren en neerleggen. Hoe je dat precies aanpakt en waar je allemaal rekening mee moet houden? Dat lees je hier.
Sinds de invoering van het Wetboek Vennootschappen en Verenigingen (WVV) kan je geen extra agendapunt meer toevoegen op je Algemene Vergadering zelf. Volgens de oude wetgeving kon dat wel nog.
Vzw is de afkorting voor een 'vereniging zonder winstoogmerk'. Het is een van de vormen waarmee je je organisatie juridisch vorm kan geven. Het doel van een vzw is altijd belangeloos.
In de socioculturele sector is het niet zo gebruikelijk dat bestuurders een vergoeding ontvangen voor hun mandaat, maar het kan wel.
Dat kan, als de rechtspersoon-bestuurder een natuurlijke persoon als 'vaste vertegenwoordiger' aanduidt.
Kan je niet aanwezig zijn op de bestuursvergadering maar wil je toch je stem laten uitbrengen? Dan kan je alleen een volmacht geven aan een andere bestuurder om je te vertegenwoordigen als de statuten van je vzw dat voorzien.
Wanneer je je vzw wilt stopzetten, moet je de vzw officieel ontbinden. Hoe je eraan begint en welke stappen je moet volgen, lees je hier.
Een feitelijke vereniging is een groep mensen die samenkomen en zich verenigen met een bepaald belangeloos doel, maar zonder dat deze vereniging juridisch op zich bestaat. Als je kiest voor een feitelijke vereniging als organisatievorm, heeft je vereniging geen rechtspersoonlijkheid.